Fick osteoporos tio år efter klimakteriet |Fraktur.se

Sarah, 70
“Det är förvånansvärt hur så små förändringar kunnat hjälpa mig att fortsatta vara självständig.”
Läs hela berättelsen

Så här började det
När jag var strax över 45 år kom jag in i klimakteriet och fick hormonersättningsbehandling utskrivet av min läkare. Det är ganska tidigt för klimakteriet, men jag tänkte då inte på de långsiktiga effekterna på hälsan vid den tidpunkten. Bara tio år senare föreslog min läkare en bentäthetsmätning.
Det visade att jag hade osteoporos.
Det här ändrade jag
Diagnosen fick mig att fundera kring mitt liv för att komma fram till vad jag behövde ändra för att hålla mig frisk och frakturfri i framtiden. Detta var särskilt viktigt för mig eftersom jag var orolig för att jag inte skulle kunna ta hand om min sjuka man om jag fick en fraktur.
Min kost är mycket bättre nu eftersom jag äter 5 portioner frukt och grönt varje dag. Det betyder inte att jag aldrig unnar mig något onyttigt, bara att jag inte gör det lika ofta som tidigare.
Min läkare sa att jag måste hålla mig aktiv. Så jag började gå eller cykla i stället för att ta bilen när jag skulle göra ärenden i grannskapet. Jag ser även till att göra de övningar min läkare rekommenderar mig.
Så här hjälpte det
Jag tog hand om mina föräldrar tills de gick bort och jag kommer ihåg hur min mamma sa att hon inte ville bli en börda för mig, men hon var för skör för att klara sig själv. Då förstod jag det inte riktigt. Nu gör jag det, och jag vill inte att min dotter hamnar i den situationen. Det är därför jag har bestämt mig för att fortsätta vara självständig och frakturfri så att jag kan ta hand om mig själv och min sjuka man. Plus att jag kan njuta mer av min tid med barnbarnen om jag håller mig aktiv.

Så här mår jag nu
Små förändringar, stora resultat
Jag tror det var viktigt att jag fick diagnosen så tidigt. Små förändringar har gjort – och kommer att göra – enorm skillnad för min hälsa på lång sikt.

 
Kostråd

Ät sunt och håll dig frisk

Läs vilka livsmedel du bör äta om du har eller vill förebygga osteoporos och också vad du bör undvika.
Läs mer
Berättelser

Läs berättelserna

Doris, 79

”Jag behöver hålla mig aktiv för att orka vara med mina barnbarn.”

Helen

Helen, 70

”Jag måste ta hand om mig själv för att kunna ta hand om dem jag bryr mig om.”

Sarah

Sarah, 70

”Jag känner mig energisk och vill hålla mig aktiv, oavsett ålder!”

Paul

Paul, 77

”Mitt skelett kanske är gammalt, men jag är ung i hjärta och själ!”

Faktagranskning

Den här sidan är faktagranskad av Senior Medicinsk rådgivare på Amgen juni 2023.