Min osteoporos ska inte ta över mitt liv | Fraktur.se

Helen, 70
”Min sons trädgård, sol, motion och växtlighet hjälper mig att hålla mig aktiv.”
Läs hela berättelsen

Så här började det
Jag gick till min läkare för en hälsokontroll strax efter att jag hade gått i pension. Han rekommenderade en hel uppsättning tester, bland annat en bentäthetsmätning. Mina testresultat visade att jag hade osteoporos, men nästan allt annat var som det skulle.
Det här ändrade jag
Om jag ska vara ärlig hade jag ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Första gången jag diskuterade situationen med min läkare gick han bara igenom grunderna, och vi bokade ett återbesök några veckor senare.
Jag hade gjort lite efterforskning och ställde en massa frågor till min läkare på återbesöket. Han rekommenderade ett behandlingsprogram med benstärkande läkemedel, rätt kost, motion och vitamintillskott.
Jag tyckte att det var enkelt att följa planen när det gällde läkemedelsbehandlingen. Men jag upplevde att min livsstil redan var tillräckligt sund. Jag åt förvisso mer mellan måltiderna än vad min läkare rekommenderat och jag motionerade inte, men jag mådde bra i övrigt. Så jag ändrade ingenting.
Några månader efter att jag satte igång med läkemedelsbehandlingen läste jag en broschyr där det stod att osteoporos var en tyst sjukdom – och upptäcks oftast först när man drabbas av en fraktur.
Så här hjälpte det
När jag hade läst broschyren började jag läsa mer om osteoporos för att ta reda på hur jag kunde hålla mig frisk. Jag förstår fortfarande inte sjukdomen fullt ut, men jag förstår vilka konsekvenser den kan ha för min hälsa i framtiden. Därför har jag börjat göra förändringarna som min läkare rekommenderade. Det har varit lättare än jag trodde – och det hjälper, eftersom jag vill att mitt liv ska fortsätta vara så normalt som möjligt. Och det betyder dessutom att jag är utomhus mer med mina vänner, leker med barnbarnen och odlar grönsaker i världsklass.

Så här mår jag nu
Jag vill inte att min diagnos ska ta över mitt liv. Jag vill inte heller bli en börda för min familj.
Så jag kommer att följa det långsiktiga behandlingsprogrammet som min läkare rekommenderade och fortsätta läsa på om sjukdomen.

 
Osteoporos

Och nu då?

När du väl har bestämt dig för att boka tid hos din läkare, hur ska du förbereda dig? Vad bör du fråga när du är hos läkaren? Och vilken uppföljning behöver du göra?
Ta reda på mer
Berättelser

Läs berättelserna

Doris, 79

”Jag behöver hålla mig aktiv för att orka vara med mina barnbarn.”

Helen

Helen, 70

”Jag måste ta hand om mig själv för att kunna ta hand om dem jag bryr mig om.”

Sarah

Sarah, 70

”Jag känner mig energisk och vill hålla mig aktiv, oavsett ålder!”

Paul

Paul, 77

”Mitt skelett kanske är gammalt, men jag är ung i hjärta och själ!”

Faktagranskning

Den här sidan är faktagranskad av Senior Medicinsk rådgivare på Amgen juni 2023.