Min ryggont var symtom på en kotfraktur | Fraktur.se

Doris, 79
”Tanken på att inte få tillbringa kvalitetstid med mina barnbarn var det som oroade mig mest.”
Läs hela berättelsen

Så här började det
Livet är stressigt, men det är viktigt att ta sig tid för sin hälsa. Därför går jag på regelbundna hälsokontroller, så att eventuella problem förhoppningsvis hittas på ett tidigt stadium och kanske går lättare att behandla. För några år sedan fick jag plötsligt ont i ryggen. Då gjorde jag precis som mina barnbarn skulle göra och sökte svar på internet. Jag blev lite skrämd när min sökning visade att det kunde vara en fraktur, så jag gick till min läkare. Han föreslog en röntgen, och den visade en kotfraktur, och ett bentäthetstest visade att jag hade osteoporos.
Det här ändrade jag
Min första reaktion när jag fick diagnosen var att jag inte kunde tro att det var sant. Jag kunde aldrig tro att mitt lilla ryggont var symtom på en kotfraktur. Efter det började jag oroa mig. Jag minns att jag tänkte på min familj, och hur de skulle påverkas. Skulle jag bli en börda? Skulle jag fortfarande kunna vara aktiv i mina barnbarns liv? Skulle jag bli en skör, böjd gammal kvinna som var rädd för att ramla?
Jag bestämde mig för att ta tjuren vid hornen och göra vad jag kunde för att skräckscenarierna jag föreställde mig inte skulle bli verklighet.
Jag började ta bättre hand om mig själv. Jag följde behandlingsprogrammet med benstärkande läkemedel som min läkare rekommenderade. Plus att jag åt 5 portioner frukt och grönt varje dag, tog vitamintillskott och promenerade med vänner varje söndag. Det är ett bra sätt att träffas på – och dessutom bra för min skeletthälsa.
Så här hjälpte det
Jag tar hand om mig själv.
De små förändringarna av min livsstil har gjort enorm skillnad för min livskvalitet.

Så här mår jag nu
Tack och lov säger min läkare att om jag fortsätter sköta min skeletthälsa kan jag se fram emot att springa efter barnbarnen under många år till.

 
Träningsguide

Håll dig aktiv. Håll dig oberoende.

Det finns 101 sätt att hålla sig i rörelse: Hitta ett sätt att vara aktiv som passar din livsstil.
Rör på dig!
Berättelser

Läs berättelserna

Helen

Helen, 70

”Jag måste ta hand om mig själv för att kunna ta hand om dem jag bryr mig om.”

Sarah

Sarah, 70

”Jag känner mig energisk och vill hålla mig aktiv, oavsett ålder!”

Paul

Paul, 77

”Mitt skelett kanske är gammalt, men jag är ung i hjärta och själ!”

Doris, 79

”Jag behöver hålla mig aktiv för att orka vara med mina barnbarn.”

Faktagranskning

Den här sidan är faktagranskad av Senior Medicinsk rådgivare på Amgen juni 2023.