5 frukter och grönsaker varje dag | Fraktur.se

Kostråd

5 varje dag

Vi har väl alla hört att en sund kost bör innehålla 5 portioner frukt och grönt varje dag, men visste du att detta även förbättrar bentätheten och minskar risken för osteoporos? Men om vi börjar från början: hur stor är en portion?
fruits_vegetables

Portionsstorlekar för frukt och grönt

1 medelstor färsk frukt (t.ex. äpple, apelsin, banan), 2 små färska frukter (t.ex. plommon, kiwi, mandarin), 3 msk färsk fruktsallad, 1 litet glas fruktjuice, 1 liten skål grönsakssoppa, 3–4 msk kokta grönsaker eller sallad.

Det här är bra att komma ihåg för de 5 portionerna:

Satsa på färgglatt

Att man talar om frukt och GRÖNT betyder inte att allt behöver vara grönt till färgen. Gör dina måltider vackrare med frukter och grönsaker i många olika färger.

Blanda och matcha

Ät många olika frukter och grönsaker, så blir det lättare för dig att få i dig alla de olika vitaminer och mineraler som din kropp och ditt skelett behöver.

Frukt och 3 grönsaker

Experterna rekommenderar att våra 5 om dagen fördelas på 2 portioner frukt och 3 portioner grönsaker.

Mer information

Frukt och grönt behöver inte vara en tråkig del av måltiden. Kombinera grönsaker med olika färger, konsistenser och smaker till en aptitretande middag. Pigga upp salladen med färgklickar i form av tomat eller rödbeta bland salladsbladen. Eller blanda olika frukter till en läcker fruktsallad efter säsong. Det är nyttigt för dig – och för ditt skelett.
Källor:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Tillbaka