Transfetter och vissa mättade fetter

Kostråd

Transfetter och vissa mättade fetter

Fetter och fettsyror

Trans fat and certain saturated fats
Vet du vilka typer av fetter som du behöver för hälsan, inklusive skeletthälsan? Och vilka typer du bör undvika? Fortsätt läsa om du vill veta mer.

Det här gäller för olika typer av fetter i kosten:

Ät mindre

Transfetter och vissa mättade fetter som finns i stekt, friterad och processad mat.

Ät måttligt

Omega 6-fettsyror (en typ av fleromättat fett) som bland annat finns i solrosolja.

Ät mer

Omega 3-fettsyror (en typ av fleromättat fett) som finns i fet fisk som lax, makrill och tonfisk, linfrö och valnötter.

Ät mer

Omega 9-fettsyror (en typ av enkelomättat fett) som finns i oliv-, raps- och jordnötsolja, avokado och nötter.

Mer information

Det kan kanske verka förvirrande att vissa typer av fett är nyttiga och andra inte. Rätt sorts fett gör ämnesomsättningen effektiv, skyddar mot hjärt-kärlsjukdom, transporterar näringsämnen (såsom kalcium och D-vitamin) i kroppen och förbättrar kroppens upptag av fettlösliga vitaminer. Fel sorts fett, till exempel transfetter och vissa mättade fetter, påverkar i stället hälsan negativt, inklusive skeletthälsan.
Det finns studier som visar det här förhållandet i siffror: för varje ökning med 5 procent av intaget av mättade fetter i förhållande till kolhydrater ökar risken för död med 8 procent. Risken för att dö i förtid går att sänka med 27 procent genom att ersätta 5 procent av kalorierna från mättat fett med samma mängd fleromättat fett.
Det låter väl som ett bra skäl till att byta typ av fett i kosten?
Källa:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Tillbaka