Kalcium

Kostråd

Kalcium

Varför är kalcium viktigt för hälsan?

1 % - av det kalcium vi behöver hjälper friska blodkärl att dra ihop sig och vidga sig samt behövs det för muskelfunktionen, överföringen av nervsignaler och hormonutsöndringen.
99 % - av det kalcium vi behöver går direkt till att skydda och stärka skelett och tänder.
calcium
Det är därför kalcium är så viktigt för att minska risken för osteoporos.

Livsmedel som är bra kalciumkällor:

Mejeriprodukter

Mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter innehåller kalcium som är lätt för kroppen att ta upp och använda.

Fisk med mjuka ben

Fisk med ben som är tillräckligt mjuka att äta, bland annat sardiner på burk, innehåller mycket kalcium.

Gröna grönsaker

Många gröna grönsaker, bland annat spenat och grönkål, är bra kalciumkällor. Men vissa gröna grönsaker innehåller dessutom oxalsyra och fytinsyra som kan störa upptaget av kalcium.

Kalciumberikade livsmedel

Kalcium tillsätts till många olika livsmedel, bland annat fruktjuicer, soja- och risbaserade drycker och tofu, vilket gör det ännu lättare att få i sig den rekommenderade mängden.

Mer information

Tips på hur du kan få i dig mer kalcium via kosten är att exempelvis att riva lite ost över en bakad potatis till lunch, mosa ner lite naturell yoghurt i sötpotatis, hacka ner bitar av brie eller feta i salladen och toppa med nötter eller unna dig en skummig cappucino eller en kopp varm choklad? Om du är laktosintolerant kan du prova laktosfri mjölk eller yoghurt med levande bakteriekultur eller så kan du ta enzymet laktas som droppar eller tabletter tillsammans med mejeri produkter - rådgör med din läkare om du är osäker på om du får i dig tillräckligt med kalcium.
Källa:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Tillbaka