Tillsatt

Kostråd

Smaksättning

Det finns många andra och nyttigare sätt att få smak på maten.
Vilket vill du prova i kväll?
salt

Bra att veta om salt

Läs innehållsförteckningen

Läs i innehållsförteckningen hur mycket salt som finns i olika livsmedel du köper till vardags. Försök om det går att byta till alternativ som innehåller mindre salt.

Omvandla natrium till salt

Läs innehållsförteckningen noga. Är det mängden salt eller mängden natrium som anges? För att omvandla natrium till salt ska du multiplicera med 2,5. Exempel: 1 g natrium per 100 g motsvarar 2,5 g salt per 100 g.

Högt saltinnehåll

Vissa livsmedel innehåller mycket salt på grund av tillredningsmetoden, andra livsmedel bidrar till ett överdrivet saltintag för att vi äter för stora mängder av dem. Tänk på det och försök hitta alternativ som ger en lägre sammanlagd mängd salt.

Mer information

Hälsoexperter rekommenderar att vuxna äter högst 5 g salt om dagen (2 g natrium). Det motsvarar ungefär 1 tesked salt. Det är viktigt att varken äta för mycket eller för lite salt.
Om du äter för mycket salt kan du få högt blodtryck och löpa större risk att få hjärt-kärlsjukdom, njursjukdom och magcancer. Dessutom kan för mycket salt störa kalciumomsättningen så att mer kalcium förloras med urinen. En del av det kalcium som försvinner kommer direkt från skelettet, vilket sänker bentätheten.
Om du får i dig för lite salt riskerar du att få förhöjt kolesterol, hjärtsvikt, insulinresistens och typ 2 diabetes.
Källor:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Tillbaka