Kolhydrater - vad är nyttigast? | Fraktur.se

Kostråd

Kolhydrater

Vad är nyttigast?

Äpple: 11 g socker, 2 g fibrer, inget fett, andra vitaminer och näringsämnen
3 pepparkakor: 11 g socker, mycket lite fibrer, 4 g fett, lite eller inga vitaminer och näringsämnen
carbohydrates
Socker är en typ av kolhydrat som finns i många livsmedel. Om du får lust att ta ett snacks eller mellanmål bör du vara medveten om det totala näringsinnehållet i det du tänker äta. Vad är nyttigast? Ett äpple med 11 g socker eller 3 pepparkakor med 11 g socker? Kom ihåg: ju friskare du är, desto bättre är förutsättningarna till ett friskt skelett. Då blir det kanske lättare att välja.

Det är viktigt att komma ihåg några saker om kolhydrater eftersom de påverkar ditt blodsocker:

Lågt GI (glykemiskt index)

Mat med lågt GI tar längre tid för kroppen att bryta ner. Då håller sig blocksockret mer stabilt även mellan måltider. Det finns mer information om livsmedel med lågt GI i avsnittet ”Mer information” nedan.

Högt GI (glykemiskt index)

Mat med högt GI bryts ner snabbt, så att blodsockret först stiger snabbt och sedan sjunker lika snabbt. Det ger en snabb frisättning av energi precis efter måltiden. Försök att äta så lite mat med högt GI som möjligt.

Glukos

Glukos fyller många viktiga funktioner i kroppen: det fungerar som bränsle för musklerna vid träning, hjärnan och nervsystemet behöver det för att fungera som de ska och det höjer halten av serotonin i kroppen, ett hormon som verkar positivt på humöret.

Socker

Som vi såg ovan är socker en typ av kolhydrater och finns i många olika livsmedel, bland annat i godis, kex, kakor och frukt. Försök äta livsmedel som är rika på viktiga näringsämnen, innehåller små mängder naturligt socker och så lite tillsatt socker som möjligt.

Mer information

Glykemiskt index (GI) är ett mått på hur olika kolhydrater påverkar blodsockernivån. Mat med lågt GI håller blodsockret stabilare. Gällande kostråd rekommenderar därför att man ökar mängden livsmedel med lågt GI i kosten och minskar mängden med högt GI. Exempel på mat med lågt GI: gröt, osockrad havrebaserad müsli, fullkornsbröd, fullkornspasta, råris, linser, ärter och bönor, färsk frukt, nötter och frön.
Exempel på mat med högt GI: frukostflingor på raffinerat spannmål (till skillnad från fullkornsprodukter), mat med tillsatt socker, sportdrycker, läsk, snabbmat, processade livsmedel, inkokt frukt och vissa rotfrukter, bland annat palsternacka.
Källor:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.

Tillbaka