Mamma hade osteoporos, har jag det också? | fraktur.se

Jane, 70
”Jag har alltid varit intresserad av ärftlighet. Nu när jag har läst att osteoporos ofta är ärftligt kan jag läsa på med bättre fokus.”
Läs hela berättelsen

Så här började det
Jag har alltid känt till osteoporos
Min mamma fick diagnosen när hon var i sextioårsåldern, och min farmor var puckelryggig, så jag har alltid känt till osteoporos. Däremot insåg jag inte att det kunde drabba mig förrän en vän föreslog att jag skulle göra benskörhetstestet på 1 minut som finns på den här sidan.
Jag trodde inte att jag riskerade att bli benskör förrän jag gjorde testet. Jag visade mina resultat för min läkare, som genast föreslog att jag skulle göra en bentäthetsmätning.
Det var en enkel undersökning: jag behövde bara ligga stilla i några minuter. Helt icke invasivt och smärtfritt. Och jag fick resultatet snabbt.
Det här ändrade jag
Det var en riktig kalldusch att få reda på att jag har osteoporos, och jag oroade mig för hur mitt liv skulle förändras.
Jag har alltid vetat att jag inte lever sunt, men jag har inte varit tillräckligt motiverad för att ändra på det. Jag gillar inte att laga mat åt mig själv, så jag har levt på färdigmat, och jag tar alltid bilen, även om jag vet att det tar längre tid att hitta en parkeringsplats än att gå hela vägen.
Förutom läkemedel rekommenderade min läkare en del livstilsförändringar. Jag lade om min kost för att stärka skelettet. Det betydde frukt, grönsaker och D-vitamintillskott. Och så började jag motionera regelbundet. Det var inte alls så hemskt som jag hade oroat mig för. Jag hittade en Tai Chi-kurs som jag började gå på en gång i veckan med en erfaren lärare, och jag är förvånad över hur mycket jag får ut av det. Dessutom gör jag en del övningar som går att hitta på denna sida.
Jag har diskuterat osteoporos med hela familjen.
Så här hjälpte det
Jag äter bättre än förut – och jag är mer social eftersom jag ofta lagar en stor, nyttig måltid åt en grupp vänner och sedan fryser in resterna till någon dag när jag äter ensam.

Så här mår jag nu
Jag känner mig friskare än jag gjorde före min diagnos. Frågeformuläret som jag fyllde i på nolltid hjälpte mig, så nu rekommenderar jag det till alla mina vänner och släktingar”

 
Osteoporos

Och nu då?

Nu har du bestämt dig för att boka tid hos din läkare, men hur ska du förbereda dig? Vad bör du fråga när du är hos läkaren? Och vilken uppföljning behöver du göra?
Ta reda på mer
Berättelser

Läs berättelserna

Helen

Helen, 70

”Jag måste ta hand om mig själv för att kunna ta hand om dem jag bryr mig om.”

Sarah

Sarah, 70

”Jag känner mig energisk och vill hålla mig aktiv, oavsett ålder!”

Paul

Paul, 77

”Mitt skelett kanske är gammalt, men jag är ung i hjärta och själ!”

Doris, 79

”Jag behöver hålla mig aktiv för att orka vara med mina barnbarn.”

Jane, 70

“Efter min väns förslag om göra testet, har mitt liv förändrats- till det bättre!”