Senaste nytt

Osteoporos – en kvinnofråga!

På internationella kvinnodagen vill fraktur.se uppmärksamma att benskörhet är en sjukdom som i absolut störst utsträckning drabbar kvinnor. Därför är de stora brister som finns inom sjukvården också ett problem som främst påverkar kvinnors liv och hälsa.

Sverige är det land i världen där flest människor drabbas av benskörhet, osteoporos. Samtidigt är vi ett av de sämsta länderna på att behandla patienter för deras osteoporos. Då sjukdomen främst drabbar kvinnor blir den bristande vården även en fråga om jämlik vård.

År 2015 vårdades 11 035 kvinnor över 70 års ålder på sjukhus för lårbensbrott, antalet män var 4 675 [1]. Samtidigt får i dag endast runt 17 procent av patienter med osteoporos läkemedelsbehandling ett år efter en osteoporosfraktur. Detta trots att det konstaterats att behandling mot benskörhet kan halvera risken att drabbas av en ny fraktur. Vetenskapliga studier talar om att minst 60 procent av patienterna borde behandlas.

Det är dags att Sverige tar en av de största medicinska ojämlikheterna mellan män och kvinnor på allvar, och inför en god vård av bensköra.

 

[1] Socialstyrelsens statistikdatabas för diagnoser i slutenvården

Nyttig fakta om benskörhet hos Fråga Doktorn

Ett helt avsnitt av SVT:s populära medicinska program Fråga Doktorn ägnades nyligen åt benskörhet. Experten på plats slog hål på många myter kring behandling av sjukdomen, och det blev samtidigt tydligt att Sverige är långt ifrån något föregångsland när det handlar om att ta hand om sina bensköra.

Under det direktsända programmet svarade professor Mattias Lorentzon i studion på tittarnas frågor och berättade om orsaker till sjukdomen, diagnos och behandling samt hur situationen för bensköra i Sverige egentligen ser ut. Några exempel på intressanta fakta ur programmet:

  • Sverige har högst andel patienter med allvarliga, benskörhetsfrakturer i världen, samtidigt är vi det land i Västeuropa som är sämst på att behandla patienter med benskörhet.
  • Varför det är så vanligt med benskörhet, osteoporos, i Sverige vet man inte. Men det handlar med stor sannolikhet om ärftliga och genetiska orsaker.
  • Tillskott av kalcium och D-vitamin är ingen effektiv behandling för patienter med konstaterad benskörhet. För att motverka benskörhet och stärka skelettet krävs adekvat läkemedelsbehandling.
  • Att genom motion stärka skelett, muskulatur och förbättra balansen är mycket viktigt för att förebygga att man som benskör faller och bryter sig.

 

 

Knäck nötter och bryt nyårslöften – inte ben

På många platser i Sverige är vädret i juletider inte det bästa för den som är benskör. Snö, is och hala gator gör det lätt att halka, och för en osteoporotiker kan ett fall innebära svåra konsekvenser.

Hala och isiga trottoarer och gångvägar vintertid innebär betydligt fler fall av höft- och lårbensfrakturer på landets sjukhus. På fraktur.se vill vi uppmana våra läsare till att vara extra försiktiga såhär i juletider, så att julfirandet inte ska behöva upplevas på akutmottagningen.

Är du benskör, se alltid till att kontrollera väderleken innan du ger dig ut. Är det minusgrader och halt? Är det sandat och skottat på vägarna?

Ett par rejäla broddar att fästa på skorna är en mycket god investering, kanske något att önska sig i julklapp?

Med denna lilla uppmaning vill vi önska våra läsare en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Förebygga osteoporos? Lev som en katt!

Vad kan man göra för att med kostens hjälp förebygga benskörhet? Leva mer som en katt, säger dietisten Kajsa Seeberg. Att äta mycket fisk och lapa såväl sol som mjölk är tre tips på hur du tillför kroppen de näringsämnen och vitaminer som bäst förebygger sköra ben.

Kajsa Seeberg är legitimerad dietist och jobbar med osteoporosteamet på Ängelholms sjukhus. Hon hjälper patienter med osteoporos att lägga om sin kost för att på så sätt hjälpa till att stärka benen och undvika nya frakturer.

– Kalcium är ju det kroppen behöver för att bygga benvävnad, och det finns rikligt i mejeriprodukter. Men minst lika viktigt är det med D-vitamin, som är nödvändigt för kroppens förmåga att ta upp kalciumet. Även C- och K-vitamin och magnesium behöver kroppen för att benbildning ska kunna ske, säger hon.

När kroppen exponeras för solljus bildar den själv D-vitamin, men här i Sverige har vi ju inte så mycket av den varan under större delen av året, varför Kajsa säger att det är viktigt att tillföra D-vitamin med kosten.

– Fisk är den mat som innehåller mest D-vitamin så det bör man äta åtminstone två eller tre gånger i veckan. Mycket grönsaker är också bra då det innehåller andra komponenter som behövs för benbildningen: C-vitamin, K-vitamin och magnesium.

Som av en händelse är kostråden som gäller för att förebygga benskörhet i princip desamma som gäller för att förebygga hjärt- kärlsjukdomar.

– Man kan säga att man slår två flugor i en smäll om man äter på ett sätt som bättre förebygger osteoporos, säger Kajsa Seeberg.

Kajsas tips på mat som förebygger benskörhet:

  • Fet fisk, såsom lax, sill, makrill
  • Gröna bladgrönsaker, t.ex. spenat, grönkål, broccoli, nässlor
  • D-vitaminberikade mejeriprodukter och matfetter

OBS! Enligt svenska rekommendationer ska tillskott av kalcium och D-vitamin inte ordineras enbart vid osteoporos, utan som tillägg till annan benspecifik läkemedelsbehandling.

Vill du dela din historia?

Kunskapen om osteoporos behöver bli större i Sverige. Många får inte korrekt diagnos och behandling och genomlider därför onödiga frakturer. Kanske kan din historia bidra till att andra får diagnos och hjälp tidigare. Vill du berätta? Kontakta gärna Anna Björlin på Amgen, antingen per mail: anna@peachpr.nu eller på telefon 070-8278851.

 

Bättre bentäthet hos Erik den helige än hos dagens unga män

Sveriges kung på 1100-talet, Erik den helige, hade riktigt bra bentäthet. Han tros ha dött vid 35 års ålder och nyliga test av hans bentäthet visar 25 procent bättre bentäthet än män i dag har i samma ålder. Det var i april 2014 som Erik den heliges skrin öppnades i Uppsala domkyrka för att tillfälligt ta fram Sveriges äldsta kungakrona och undersöka de 24 benen som tros ha tillhört Erik den helige. I mars presenterades resultaten. Erik den helige visade sig vara välnärd, kraftigt byggd och vältränad.

 

Internationella osteoporosdagen 2015

Den 20 oktober gick internationella osteoporosdagen av stapeln för 18:e året i rad. Kampanjen har olika teman varje år där årets var Serve Up Bone Strength vilken gick ut på att lyfta betydelsen av att äta näringsriktig och balanserad kost.

osteoporos

– För att förebygga osteoporos, benskörhet, är det viktigt att få i sig proteiner, kalcium och D-vitamin tidigt i livet för att bygga ett så starkt skelett som möjligt. Cirka 99 procent av det kilot kalcium som förekommer i kroppen finns i skelettet, säger Bo Freyschuss, läkare och medicinsk rådgivare hos läkemedelföretaget Amgen.

Protein förser kroppen med essentiella aminosyror som är nödvändiga för att ben ska kunna byggas. D-vitamin har två viktiga funktioner. Dels hjälper vitaminet kroppen att absorbera kalcium från de olika organen, dels bidrar det till förnyelse och mineralisering av ben.

Benskörhet är en vanlig sjukdom som drabbar varannan kvinna och var fjärde man. Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i världen. Upptäcks sjukdomen i tid finns det mycket som kan göras för att förebygga frakturer.

Runt om i landet så arrangerades det olika utbildningsaktiviteter i ROP:s (Riksföreningen Osteoporotiker) regi. Även lokala reumatikerföreningar samt 1,6 miljonerklubben ordnade aktiviteter.

Håll utkik vad som händer i god tid nästa år!

Annonskampanj i Göteborg och öppet hus på Mölndals Sjukhus

Under perioden 23 februari till och med den 8 mars genomförde Amgen tillsammans med Riksföreningen Osteoporotiker i Västra Götalands län en annonskampanj om osteoporos. Annonserna satt uppsatta över hela staden och syftet var att väcka allmänhetens intresse för sjukdomen och uppmana dem att prata med sin läkare om de misstänker att de kan ha osteoporos.

Lördagen den 28 februari genomfördes också ett Öppet Hus möte på Mölndals sjukhus med föreläsning om osteoporos. Mötet ordnades av Osteoporosmottagningen på Mölndals Sjukhus i samarbete med Amgen och Riksföreningen Osteoporotiker i Västra Götalands län

Läs gärna mer om Riksföreningen Osteoporotiker i Västra Götalands län här

Nu startar vi fraktur.se

Välkommen till fraktur.se – webbplatsen som tar den dolda folksjukdomen osteoporos på största allvar. Här hittar du information som kan hjälpa dig själv, en anhörig eller en patient att få insikt om sjukdomen. Alla texter är faktagranskade av Dr Andreas Kindmark, Osteoporosmottagningen, Uppsala Akademiska Sjukhus.

Strukturerade vårdkedjor kan minska andelen nya frakturer med 40 procent

Socialstyrelsen uppdaterar rekommendationen om systematisk riskvärdering, utredning och behandling vid osteoporosfraktur till en högre prioritet. Enligt Mattias Lorentzon, professor och specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, kan mer strukturerade vårdkedjor minska andelen nya frakturer med ca 40 procent.

Vill du läsa mer? Klicka här och läs hela artikeln på Socialstyrelsen.se