Nyttig fakta om benskörhet hos Fråga Doktorn

Ett helt avsnitt av SVT:s populära medicinska program Fråga Doktorn ägnades nyligen åt benskörhet. Experten på plats slog hål på många myter kring behandling av sjukdomen, och det blev samtidigt tydligt att Sverige är långt ifrån något föregångsland när det handlar om att ta hand om sina bensköra.

Under det direktsända programmet svarade professor Mattias Lorentzon i studion på tittarnas frågor och berättade om orsaker till sjukdomen, diagnos och behandling samt hur situationen för bensköra i Sverige egentligen ser ut. Några exempel på intressanta fakta ur programmet:

  • Sverige har högst andel patienter med allvarliga, benskörhetsfrakturer i världen, samtidigt är vi det land i Västeuropa som är sämst på att behandla patienter med benskörhet.
  • Varför det är så vanligt med benskörhet, osteoporos, i Sverige vet man inte. Men det handlar med stor sannolikhet om ärftliga och genetiska orsaker.
  • Tillskott av kalcium och D-vitamin är ingen effektiv behandling för patienter med konstaterad benskörhet. För att motverka benskörhet och stärka skelettet krävs adekvat läkemedelsbehandling.
  • Att genom motion stärka skelett, muskulatur och förbättra balansen är mycket viktigt för att förebygga att man som benskör faller och bryter sig.